Adopteer een boomspiegel
Bomen zijn voor een gezonde groei afhankelijk van open grond rond de stam t.b.v. de toevoer van zuurstof en water. Een boomspiegel kan onbegroeid gelaten worden, maar begroeid met bloemplanten is hij natuurlijk veel mooier. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om een boomspiegel te adopteren. Zolang de voorraad strekt worden ook plantjes vergoed.
Allerlei dieren, zoals bestuivende insecten en vogels, vinden er nestgelegenheid en voedsel in de vorm van nectar, stuifmeel en bessen. Een bijkomend voordeel van het beplanten van boomspiegels is dat hondeneigenaren soms ontmoedigd worden om hun hond in de boomspiegel zijn behoefte te laten doen. Katten zijn wat moeilijker tegen te houden, maar een stukje gaas om de boomspiegel helpt ook. Ook het planten van ooievaarsbek (geranium macrorrhizum) en citroenverbena (aloysia citriodora) helpt; het zijn goede bijenplanten en katten mijden ze vanwege de citroengeur. En tot slot, verhoog de aarde rond de boom maximaal met zeven centimeter, anders zou de boom dood kunnen gaan.
Boomspiegelpaaltje
Bij aanmelding ontvangen belangstellenden een paaltje met een rode stip van de (gebied)beheerder. Zet deze in de boomspiegel zodat groenbeheerders weten dat ze daar niet hoeven te maaien of wieden. Wie interesse heeft en deelnemer wil worden, kan mailen met  mariken.straat@nmcx.nl