Avantis College en Rietland College gaan ‘hokken’
Bron: Hoofddorpse Courant.
HOOFDDORP Nog even en we mogen er in!” Directeuren Nienke Spanjerberg van het Avantis College en Eric Reep (Rietland College) hebben zin in de verhuizing naar het Lincolnpark in Hoofddorp. Vanaf 11 februari gaan de nu nog apart gelegen middelbare scholen samenwerken in een nieuw gebouw.Vlak voor de kerstvakantie nemen de twee een kijkje op de bouwplaats. Arbeiders lopen af en aan. Kabels slingeren in het rond, het ruikt naar verf en andere chemische luchtjes. De inrichting moet nog plaatsvinden, maar al wel te zien zijn de hoge centrale ruimtes, strakke lokalen en brede gangen.
Eric: “De laatste maanden is het hard gegaan. Ondanks dat er rond de feestdagen weinig zal worden gewerkt, heb ik alle vertrouwen dat alles op tijd klaar is. En dat al veertien maanden na het slaan van de eerste paal.”
BIJZONDER
Het betekent dat Haarlemmermeer binnenkort een bijzonder schoolgebouw rijker is. Twee scholen gaan nauw samenwerken, maar behouden tegelijkertijd hun eigen identiteit. Aan de ene kant het Rietland College (voorheen De Linie, dat praktijkonderwijs en vmbo basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 1 en 2 biedt. Aan de andere kant huisgenoot het Avantis College, voortgekomen uit het Hoofdvaart College en ISK Haarlemmermeer. Een vmbo-school met ook klas 1 en 2 mavo/havo, alsmede de Internationale Schakelklas (ISK), bestemd voor leerlingen die de nieuwe Nederlandse taal nog niet machtig zijn.
WEERBAARHEID
Beide scholen krijgen een eigen ingang, eigen fietsstalling, eigen lokalen en eigen ondersteunende ruimtes. De bloedgroep van de scholen wordt onder meer benadrukt door stedelijk rood bij het Avantis College in het ene deel, en landelijk groen voor het Rietland College aan de andere kant. De ISK heeft helemaal bovenaan een eigen verdieping. Veel verder gaat de scheiding niet.
Nienke: “Vooral op het gebied van docenten zal er veel samenwerking zijn. Er komt één medewerkersruimte en als het nodig is staan we elkaar in de klas bij. Uiteraard grijpt een docent van de ene school in als hij misstanden ziet bij de andere school.”
“Veel praktijklokalen liggen naast elkaar”, wijst ze als ze door het lokaal Zorg en Welzijn loopt. “Dat is handig op het gebied van kennis doorgeven, en ook leermiddelen worden gedeeld. Een ingrediënt voor een recept nodig? Misschien heeft de buurman het.”
Eric noemt het weerbaarheidlokaal. “Hier kunnen alle leerlingen terecht om te werken aan hun conditie, met bijvoorbeeld gewichten, zware ballen en roeimachines. Medewerkers kunnen er na een werkdag ook aan te gang, en met elkaar sporten. Dat bevordert de samenwerking en komt de onderlinge sfeer ten goede.”
SCHUIFWAND
Nienke vertelt dat bij de opstart leerlingen hun eigen kring blijven. “De aula is de eerste maanden door een schuifwand gescheiden. Via een deur of buitenom kan men wel naar de buren. We willen niet direct onnodig veel verandering. Aan de andere kant biedt deze situatie wel weer mogelijkheden op het gebied van activiteiten die je naar leeftijd kan bieden. Omdat je over veel meer leerlingen op één locatie praat, kan je bijvoorbeeld een knal halloweenfeest geven voor de onderbouw en leerlingen elkaar laten ontmoeten.
De twee kennen elkaar beroepsmatig al lang. Het klikt. Dat komt goed uit nu ze veel met elkaar te maken hebben. Ze sluiten een verdergaande samenwerking in de toekomst niet uit. “Als de roep vanuit ouders en leerlingen komt, is alles mogelijk. We gaan echter niets opleggen”, zegt Nienke. Eric wijst er op dat er zelden incidenten op hun scholen zijn.”
“Afkloppen!” volgt Nienke er lachend, maar ook serieus aan toe.
WARMTEBRON
Voorlopig hebben de twee veel zin in de frisse start. “De totstandkoming van dit gebouw is een proces geweest van een lange adem”, realiseert Eric zich hardop. “Negen jaar geleden kreeg ik al te horen dat er nieuwbouw aan kwam. Een paar jaar geleden werd dit kavel toegewezen, centraal gelegen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Een mooi gebouw met goede zichtlijnen, kleinschaligheid en energieneutraal. Dit dankzij een groot aantal zonnepanelen en een pijp naar een warmtebron diep in de grond. Ik heb er veel zin in hier te werken.”
Nienke sluit aan en is ook blij met de nieuwe buslijn 343. “We hebben dankzij ons brede en unieke aanbod een uitstraling naar Hillegom, Badhoevedorp en zelfs Amsterdam. Bereikbaarheid is belangrijk. De capaciteit hier is 875 leerlingen. Bij elkaar hebben we er nu 710, groeien is dus nog mogelijk.”
Eric tenslotte: “Het is een aansprekend schoolgebouw waar, hoop ik, zelfs pubers graag naar toe gaan.”
OPEN HUIS
Iedereen kan tijdens het Open Huis op dinsdag 11 en woensdag 12 maart aan de Rietvoornlaan 5 in Hoofddorp een kijkje komen nemen in het nieuwe schoolgebouw.