Op naar een schone Avond4daagse in Hoofddorp!

De Avond4daagsen staan weer voor de deur. Dit jaar wordt in Hoofddorp 12 t/m 15 juni 2018, net als op circa 170 andere plekken in Nederland, extra aandacht besteed aan een Schone Avond4daagse. Een Avond4daagse waarbij geen zwerfafval wordt achtergelaten, maar alles wordt verzameld in zakken en bakken. Zodat niemand meer ziet dat er een grote stoet kinderen en volwassenen is langsgekomen.

Samenwerken voor een schoner milieu
Veel zwerfafval blijft erg lang liggen. Dat is niet alleen een lelijk gezicht. Het is ook schadelijk voor mensen, dieren en de omgeving. Zo vervuilen we de bodem, kunnen dieren erin verstrikt raken en komt veel zwerfafval uiteindelijk in de zee terecht. In de zee valt plastic uit elkaar in steeds kleinere stukjes waardoor de oceanen veranderen in een plastic soep. Omdat zeedieren deze stukjes binnenkrijgen, komt het plastic in de voedselketen terecht en zorgt op die manier voor schade aan de gezondheid van zowel dieren als mensen. Genoeg redenen dus om zwerfafval te voorkomen. In Hoofddorp slaat de organisatie van de Schone Avond4daagsen de handen ineen met onder andere NMCX Centrum voor Duurzaamheid en lokale winkeliers. Zo worden er afvalzakken uitgedeeld, extra afvalbakken geplaatst door afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden, trakteren winkeliers deelnemende kinderen op een gezonde snack als dank voor het schoonhouden van de route, en wordt er een ‘zwerfafvalbingo’ georganiseerd.

Wat kunnen deelnemers zelf doen?
De organisatoren rekenen bij deze schone editie van de Avond4daagse ook op de hulp van alle wandelaars. Als alle deelnemers hun afval onderweg niet laten vallen, maar verzamelen in afvalbakken en -zakken, dan blijft er na afloop van het wandelevenement geen zwerfafval op de route achter. Ook geeft de organisatie de deelnemers nog wat tips mee om (zwerf)afval tijdens de Avond4daagse te voorkomen: Neem water mee in een beker of bidon, snacks in een herbruikbaar bakje, verzamel je afval onderweg in een afvalzak (die worden uitgedeeld bij de start), of bewaar je afval voor de bakken die je tegenkomt. En zie je onderweg iets liggen op de grond? Pak ’t op en neem ’t mee! Je kunt dan meteen meedoen met de zwerfafvalbingo die wordt georganiseerd door NMCX.

Zwerfafvalbingo
De zwerfafvalbingo bestaat uit een boekje met voor elke avond een bingokaart. Op deze kaarten staan verschillende soorten zwerfafval die tijdens de route kunnen worden gezocht en verzameld. Zo worden deelnemers op speelse wijze uitgedaagd om op zoek te gaan naar zwerfafval. Iedereen die meedoet maakt via een loting elke avond kans op een dinercheque ter waarde van €100! De winnaars worden bekendgemaakt via de website van de betreffende avond4daagse.