Gemeente zet de verwarming op 19 graden

Minister Jetten deed op 17 oktober het licht uit en ziet dat het liefst overal gebeuren, in gemeentehuizen, bij wijkcentra, bij markante gebouwen, bijzondere architectuur en blikvangers die anders juist 24/7 in het spotlicht staan. Op maandagochtend 10 oktober vroeg de minister alle wethouders van alle grote gemeenten om symbolische initiatieven waarmee hij de start van de overheidscampagne: ‘Zet Ook de Knop Om’ kan visualiseren. Minder licht of het licht uit is immers minder elektriciteit en dus een energiebesparing waar elke gemeente een voorbeeld in is.
Haarlemmermeer zet net als in veel andere gemeenten de verwarming terug naar 19 graden. Verder worden markante gebouwen in onze gemeente tijdelijk ‘op zwart’ gezet.
Energierekening omlaag
De Haarlemmermeerse wethouder Van der Meij die de energietransitie in haar portefeuille heeft is blij met de campagne van de minister, maar wil graag de gang van zaken nuanceren: “De energiearmoede kunnen we niet zo 1, 2, 3 tegengaan en afstoppen. Zeker niet met een ludieke actie, maar we kunnen onszelf wel bewuster maken van hoe we met energie omgaan.”
Acties die de energiearmoede tegengaan onderneemt de gemeente i.s.m. het Energieloket en de Energiebank.
Campagne: Waar sta jij?
Haarlemmermeer draait eigen campagnes om inwoners hulp en ondersteuning te bieden. Gestart werd met een twee weken-durende campagne: Waar sta jij? De Energiebank en het Energieloket geven inwoners tips mee hoe ze energie kunnen besparen.
Donderdag 27 oktober wordt er een energiemarkt in Nieuw-Vennep georganiseerd. In november start de gemeente met een campagne waar meer voorbeelden gegeven worden voor het verlagen van de energierekening. Bovendien heeft men de eigen ‘challenge: Zet je huis op groen’ met tien gezinnen die een maand lang begeleid worden in het aanbrengen van slimme energie-bespaarmiddelen door een energiecoach.
Stappen die de gemeente zet zijn: I
-Informatie over energiebesparen of verduurzamen woning: www.energielokethaarlemmermeer.nl
-Hulp voor minima (voor wie minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaand) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand), kan zich wenden tot de Energiebank Haarlemmermeer: www.energiebankhaarlemmermeer.nl;
-Overige informatie over energietransitie: www.haarlemmermeer.nl/nieuwe-energie.
Bron: gemeente Haarlemmermeer, foto PR