Gratis compost als dank op Landelijke Compostdag 30 maart

Op zaterdag 30 maart deelt Meerlanden gratis compost uit. Met deze jaarlijkse terugkerende actie bedankt Meerlanden inwoners voor het scheiden van groente-, fruit- en etensresten en tuinafval (GFE+T). Belangstellenden kunnen die dag ook een rondleiding krijgen in de Groene Energiefabriek van Meerlanden en zien hoe GFE en T gerecycled worden.

GFT scheiden is het begin van iets moois

Met het scheiden van GFE+T beginnen inwoners letterlijk zelf iets moois; schone GFE en T leveren maar liefst zes nuttige producten. Naast compost, komen er uit het vergistings- en composteringsproces namelijk nog meer producten vrij: groengas voor auto’s, warmte voor de kassen in de buurt, CO2 voor de bemesting van planten, water voor het reinigen van straten en citrusbrandstof. Zo leveren GFE en T maar liefst zes nuttige producten.

Ingezamelde afval terug als compost

Met deze actie wil de gemeente wil inwoners stimuleren hun grondstoffen, zoals etensresten en tuinafval, apart bij Meerlanden aanbieden. Tijdens de Landelijke Compostdag krijgen inwoners hun ingezamelde afval terug in de vorm van compost.

Compost halen

Inwoners mogen maximaal vier zakken compost per huishouden ophalen zolang de voorraad strekt. Het is verplicht om een legitimatiebewijs te tonen en ophalen voor anderen kan niet. Ophalen kan op de volgende locaties:
Milieustraat, Aarbergerweg 41, Rijsenhout van 09.00 – 16.00 uur
Gersteweg 14, Nieuw-Vennep (Spoorzicht) van 09.00 – 12.00 uur
Bietenplein, Oude Haarlemmerstraatweg 5, Halfweg van 9.00 – 12.00 uur

Rondleiding in de Groene Energiefabriek

Naast het ophalen van compost kunnen inwoners op de Landelijke Compostdag ook zelf zien hoe GFE+T in de Groene Energiefabriek in Rijsenhout 100% wordt gerecycled. Rondleiders van Meerlanden laten geïnteresseerden in een half uur het hele proces van groen afval als grondstof voor groene producten zien.

De rondleidingen vinden doorlopend plaats van 09.00 tot 14.00 uur bij Meerlanden aan de Aarbergerweg 41 in Rijsenhout en zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen parkeren op het terrein. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de website van Meerlanden.