Koninklijke onderscheiding voor wijkraadbestuurslid Zahava Aliasi

Het is traditie: net voor Koningsdag worden vrijwilligers met grote verdiensten voor de samenleving in het zonnetje gezet. Zij krijgen uit handen van de burgemeester een Koninklijke onderscheiding. Met de woorden: ‘Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd…’ reikte burgemeester Marianne Schuurmans in de kantine van VV UNO op 25 april ook een Koninklijke onderscheiding uit aan Zahava Aliasi.

“Als ik zie wat jij allemaal doet”, aldus de burgemeester in haar speech, “dan is dat ongelofelijk veel. Van scheidsrechter tot schoonmaker, van evenementen organisator tot tuinman, van coördinator tot klusser, je doet het werkelijk allemaal. Iemand die zoveel liefde in haar hart heeft, die zich zo inzet voor de samenleving, dat is heel bijzonder.’
Leden van de Wijkraad Toolenburg, waar Zahava deel van uitmaakt, kennen haar als een echte duizendpoot. Zahava kwam 39 jaar geleden uit Israël naar Nederland. Zij zag in het verrichten van vrijwilligerswerk een mooie kans om de taal te leren. Zo was zij van 1999 tot en met 2009 scheidsrechter voor de KNVB, zowel op de zaterdag (tot 2004) als op de zondag. Daarnaast heeft zij van 2005 tot 2007 voor de KNVB de functie praktijkbegeleider amateurvoetbal en van 2006 tot 2008 de functie van rapporteur amateurvoetbal vervuld. Ook vervuld ze al jaren veel vrijwilligerswerk voor VV UNO. Zij heeft daar een grote rol gespeeld in andere het bevorderen van een gezonde sportcultuur en het stimuleren van jeugdontwikkeling maar draait haar hand ook niet om voor het poetsen van de kantine.
Jeugdland
Voor Jeugdland Hoofddorp is Zahava actief als vrijwilliger op de woensdagmiddag waar ze leuke sportieve activiteiten bedenkt die ze met de kinderen doet, die activiteiten hebben vaak te maken met voetbal. Ze traint wekelijks straatjochies die op straat voetballen. Eerst in Amsterdam, nu in Haarlemmermeer. Ze organiseert verschillende runs en sponsorlopen. Daar houdt het organiseren voor Zahava niet op: ook het evenement Football & Culture organiseerde ze al diverse keren. Hier komen voetbal en cultuur uit veel werelddelen bij elkaar. Ook de Haarlemmermeerse sport- en informatiedag voor senioren is bij Zahava in goede handen. Als bestuurslid van de Wijkraad Toolenburg komt zij op voor de belangen van bewoners van de wijk Toolenburg. Burgemeester Schuurmans noemde Zahava een rasechte verbinder. De drie zonen van Zahava waren tot haar grote verrassing aanwezig bij het uitreiken van de onderscheiding.

Voor haar tomeloze inzet is Zahava benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau