Parkeerbeleid verandert per 16 juli 2018 in gemeente Haarlemmermeer

Met ingang van 16 juli 2018 verandert er veel op parkeergebied, zeker in het centrum van Hoofddorp.

Veranderingen Hoofddorp Centrum
Het tarief van de A-zone wordt aangepast. Kort parkeren in de A-zone wordt eerst heel goedkoop en daarna juist extra duur. Het eerste halfuur kost straks slechts € 0,10. Het volgende uur is direct veel duurder: € 3,00. Dat wil zeggen dat het eerste uur € 0,10 + € 1,50 = € 1,60 gaat kosten, dat is nu € 1,35. Daarna loopt het bedrag snel op. Deze maatregel verbetert de doorstroming in de A-zone. Voor bezoekers is het makkelijker om een parkeerplaats te vinden en ze gaan weer snel weg. We noemen dit Shop en Go. Deze wijziging wordt ingevoerd op verzoek van de ondernemers.
Daarnaast wordt de A-zone uitgebreid. Een deel van de parkeerplaatsen aan de Hoofdweg vallen nu in een B-zone. Alle parkeerplaatsen aan de Hoofdweg (oostzijde) komen te vallen in de A-zone.
Aan de Kruisweg voegen we aan de parallelweg acht parkeerplaatsen toe. Hier gaat, net als op de Kruisweg, de A-zone gelden. De aanleg vindt volgens planning plaats in de zomervakantie.

Veranderingen gemeente Haarlemmermeer
Een derde verandering – die geldt voor de hele gemeente – is de invoering van de bezoekersvergunning voor mensen die in het betaald parkeergebied wonen. Bezoekers mogen een hele dag staan voor € 2,00. Deze vergunning geldt niet in de A-zone zelf. Bewoners van de A-zone mogen wel een bezoekersvergunning aanvragen, maar de bezoeker moet parkeren in gebieden met B- of C-tarief zoals nu al geldt voor de bewonersvergunning. De vergunningen zijn online beschikbaar vanaf 1 september.
Als u een nieuwe bewonersvergunningen aanvraagt is deze twee jaar geldig in plaats van één. De kosten blijven gelijk, u bent dus de helft goedkoper uit.

De regels voor blauwe zones en betaald parkeren zijn gelijk getrokken. Dat betekent dat de kosten voor de vergunningen in betaald parkeergebieden halveren. Het gelijktrekken betekent ook dat u in alle parkeerzones twee ontheffingen/vergunningen kan aanvragen. Let op: als de parkeerplaatsen op eigen terrein liggen, krijgt u geen of maar één parkeerplaats. Ook parkeerplaatsen, die u kunt huren bij uw woning of appartement tellen als parkeerplaatsen op eigen terrein. In de blauwe zone zijn bewonersontheffingen online beschikbaar vanaf 1 september. Deze kosten ook € 2,-.
Het is mogelijk om de algemene regels in een gebied aan te passen, bijvoorbeeld omdat er een groot tekort aan plaatsen is.
Op dit moment krijgt u automatisch een parkeerkaartje, dat u niet onder de voorruit hoeft te plaatsen. Dit is niet meer nodig, omdat u uw kenteken invoert. Veel van deze kaartjes komen op de grond terecht. Vanaf 1 september komt er geen kaartje meer uit de automaat. Als u dat toch wilt, kunt u een betaalbewijs printen.

De autodeelvergunning en -ontheffing maakt het mogelijk voor ondernemers om overal in de gemeente deelauto’s te parkeren.
Een andere belangrijke mogelijkheid, is de mantelzorgvergunning/ontheffing. Bewoners die mantelzorg ontvangen, kunnen deze vergunning voor de mantelzorger aanvragen. Wijziging van het kenteken is steeds direct mogelijk. Voor deze vergunning geldt dat het tarief is gehalveerd, doordat de vergunning twee keer zo lang geldt.