Tegels eruit, plantjes erin
Half maart was de aftrap van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het ‘HaKa’), een initiatief van het programma Haarlemmermeer Waterproof. Wethouder Mariëtte Sedee opende de campagne door met een gieter een miniatuurwijk met bestrating onder water te zetten. Het water op de bestrating stroomde niet weg, maar bij toevoeging van groene stukjes spons (beplanting voorstellend) werd het water wél opgenomen.
Dit voorbeeld geeft goed weer dat vergroening zorgt voor een betere wateropname en wateroverlast kan beperken. Mariette Sedee: “Haarlemmermeer telt zo’n 160.000 inwoners. Dat komt neer op zo’n 66.655 huishoudens. Het aantal inwoners stijgt flink, dat blijft nog wel een tijdje zo. De meest verharde kern is Hoofddorp: 68 procent van het oppervlakte is versteend. Dat percentage kan echt alleen maar omlaag als meer mensen hun tuinen vergroenen.”
Door deel te nemen aan het tegelwippen (HaKa) worden tuinen groener en wordt wateroverlast voorkomen. Dit is nodig, want hevige regenbuien komen steeds vaker voor. Enthousiast geworden? Doe mee en meld je aan op de website. NMCX Centrum voor Duurzaamheid, Prins Hendriklaan 33, 2132 DR Hoofddorp.
Foto United Photos / Rob van Wieringen